Vklop in izklop čevljev v pedala z video posnetkom

Prikaz vklopa/izklopa pedala:

pedal-PD-M540Če ste kupili nove pedale za vklop in kolesarke čevlje, si najprej namestite nove pedale na gonilke. Če imate še na kolesu navadna pedala, odvijte oba pedala tako, da odvijate oba pedala nazaj.

Z malo maziva namažite navoje na gonilkah in na pedalih. Nato močneje privijte nove pedale. Pazite, ker so na vseh pedalih različni levi in desni navoji.

Na veliko pedalih je tudi oznaka (R-desni ali L-levi). Nato privijte ploščice na podplat obeh kolesarkih čevljev, ki jih vedno morate dobiti skupaj s pedali. S kolesom se postavite zraven ograje ali česar podobnega, za kar se lahko primete. Ves čas tega poiskusa, se držite z levo roko za ograjo! Poskusite vpeti najprej desni čevelj v pedal, nato še levi čevelj v pedal. Pri kombiniranih in cestnih pedalih lahko to naredite na samo eni strani pedala. Pri obojestranskih MTB pedalih pa na obeh straneh. Nato izvlecite oba čevlja najprej enega nato še drugega iz pedalov tako, da odmaknete peto čevlja navzven stran od kolesa.

Prikaz vklopa pedalaPo potrebi si z vijakom na pedalu nastavite trdoto vklopa pedalov (na pedalu v minus kot lažji izklop in v plus kot težji izklop). Vklop in izklop morata biti enako težka na obeh pedalih. Nato ponovite vpetje čevljev v pedala po zgornjem postopku, lahko tudi večkrat, da dobite občutek glede vpetja in izklopa. Prav tako si zapomnite in poglejte, kje je položaj čevlja v pedalu (npr. pri prvem paseku, na začetku vezalk,...).

Nato se s kolesom postavite na osamljeno neprometno površino-asfaltno cesto. Z desnim čevljem vklopite čevelj v desni pedal, težišče kolesa mora ostati na podporni levi nogi. Ko ste vklopljeni se močneje odrinite z levo nogo, ki jo imate še na tleh. Vsedite se na sedež. Ko se kolo premakne najprej, z desno nogo poženite gonilko, da pridobite vsaj malo hitrosti. Ko se kolo malo hitreje premika, vpnite še drugi levi čevelj v levi pedal. Pazite, da se pri spremljanju vklopa čevljev v pedala, ne zaletite v kakšno sprednjo oviro na cesti.

Kolesarski čevljiČe vam to ne uspe takoj in se vam kolo ustavlja, ponovno poženite kolo z že vpeto desno nogo. Ko vpnete še drugo levo nogo malo povečajte hitrost na kolesu ali naredite nekaj metrov, da dobite občutek kolesarjenje pri vklopu obeh čevljev v pedalih. Potem najprej brez zaviranja odpnite levi čevelj in nato še desni čevelj iz pedala. Zavirajte toliko časa, da se kolo povsem ustavi in sestopite iz kolesa.

Prva rekreativna vožnja (ta vožnja ne spada v zgornji poskus) naj bo namenjena učenju, kar pomeni, da med kolesarjenjem večkrat (brez zaviranja) izklapljajte pedala in jih ponovno vklopite. Ker bo sedaj hitrost večja in ker se boste vozili v prometu pazite, ne pozabite spremljati situacije pred sabo.

info tocnoKo pridobite izkušnje z vpetjem, se lahko izklapljajte iz pedala tudi tako, da najprej izklopite levi čevelj iz pedala. Ko se hitrost ob zaviranju zelo zmanjša (ne pa povsem ustavi), se s telesom pomaknite iz sedeža na zgornjo cev od kolesa. Ko z zaviranjem kolo ustavite, težišče telesa takoj pomakniti na levo nogo, kjer je čevelj že odpet iz pedala. Kljub vsemu pazite, da v primeru, da težišče prenesete na desno stran kolesa, kjer je desni čevelj še vedno vpet v pedal, sledi padec, ki se zgodi praktično brez hitrosti, oziroma skoraj na mestu. Nato odpnite še desni pedal, ko ste se že ustavili na mestu in imate težišče na levi strani kolesa oziroma na levi nogi. 

Pri nas imamo napravo, s katero vam natačno nastavimo ploščice na podplat kolesarskih čevljev. Ploščice nastavimo pravilno naprej ali nazaj na podplatu čevlja, nastavimo ploščico levo ali desno na podplatu čevlja (položaj stopala na kolesu med pedaliranjem), ter enak odmik čevljev od gonilk na levi in desni strani kolesa. Tako nastavljene ploščice ščitijo kolena in stopala, saj s tem omogočajo pravilno pedaliranje na kolesu. Tako pravilno nastavljenje ploščice na kolesarskih čevljih pa seveda povečujejo izkoristek pri kolesarjenju. Zraven pravilne višine sedeža, je to zelo pomemben dejavnik pri kolesarjenju.

EKSTRA d.o.o.
TRGOVINA EUROBIKE 

E: eurobike@eurobike.si

T: +386 (0)2 745 01 33
    +386 (0)2 745 03 34

Preberite več...

Eurobike Trgovina
 

Facebook

Google Street View Virtualni sprehod po trgovini

 
 
© 2005 - 2024 Ekstra d.o.o. Vse pravice pridržane. E: eurobike@eurobike.si T: +386 2 745 01 33  in +386 2 745 03 34. Cene vsebujejo DDV. Podjetje je zavezanec za plačilo DDV.  Avtorji.