O polno vzmetenih kolesih

Tukaj opisujemo angleške izraze, ker se veliko uporabljajo tudi v kolesarskih trgovinah. Glede na to koliko hoda ima sprednja vilica in koliko hoda ima zadnji amortizer, se lahko določeno kolo uporablja v določenih kategorijah. To velja tako za moška kot ženska kolesa.  

Kategorije-izrazi polno vzmetenih koles:

DH(Downhill): Downhill pomeni tipično vožnjo v spuste po hribu navzdol, pri čemer se boste največkrat na hrib vozili s sedežnico in se potem čim hitreje spustili v dolino. To vam omogoča tudi sprednja vilica v večini primerov z 203 mm hoda. Zaradi naklona pri spustih je tudi težišče kolesarjev na kolesu nagnjeno tipično nazaj.

Kolesarji spustaši so trenirani in izkušeni kolesarji, z veliko mero motorike in poguma. Strme poti, korenine, visoke skale, umetne ovire in časovne kontrole so 'problemi', s katerimi se ubadajo tekmovalci na spustaških kolesih.


Freeride: To pomeni, da boste to kolo uporabljali za hitre spuste z premagovanje zahtevnejših odsekov med spusti, pri čemer se boste največkrat na hrib vozili s sedežnico in se potem spustili v dolino. Vozili boste spuste ali pa tudi spuste bolj tehnično zahtevno. Tipično freeridersko kolo ima spredaj samo 1 verižnik in zato ne omogoča "veliko" pedaliranja. Kolo omogoča več nihanja- "zibanja, guncanja". Če se kolo pomika v bolj tehnični Freeride vožnjo ima 2 verižnika spredaj, saj vam to omogoča več pedaliranja. Takšno kolo omogoča manj nihanja- "zibanja, guncanja". Freeridersko kolo ima spredaj vilico z veliko hoda (170,180mm). V primeru vožnje bolj tehničnega Freerida pa do 160mm (pa tudi manj do 120mm).

Kolesarje Freeride navdušuje premagovanje zahtevnejših odsekov med spusti. Skale, korenine in previsi jim ne predstavljajo ovir, temveč dobrodošel iziv.


All Mountain: Izraz pomeni vsestransko polnovzmeteno kolo. Kolo boste kolo uporabljali izven urejenih poti, kot so travniki pa delno tudi peš poti. Takšno kolo ni namenjeno za Downhill in Freeride vožnjo. S tem kolesom se boste tako vzpenjali kot spuščali. Zato imajo kolesa v tem razredu večinoma 3 verižnike spredaj, kar vam omogoča boljše pedaliranje. Sprednje vilice omogočajo različne hode, večinoma okrog 120mm. Tudi težišče kolesa je bolj naprej kot pri Downhill in Freeride kolesih. 

Kolesarje All Mountain navdušuje preplezovanje zahtevnejših vzponov in spuščanje po neprehodnih poteh ter premagovanje dolgih gorskih razdalj.


Cross Country: To predstavlja vožnjo cca. 90% makedamskih gozdnih poti in 10 % asfaltnih površin. Zato imajo gorska kolesa v tem razredu večinoma 3 verižnike spredaj, kar vam omogoča boljše pedaliranje. Sprednje vilice omogočajo hoda v večini primerov okrog 100 ali 110mm.

Sem lahko uvrstimo tudi tudi tekmovalna gorska kolesa.


XC Race: Pomeni izključno tekmovalna polnovzmetena in čim lažja kolesa za vožnjo kot v Cross Country razredu, po grobem terenu v naravi in urejenih prograh za Cross Country.

Večina koles ima tu 100mm hoda. V sodobnem času je v tem razredu tudi višji razred 29" koles.


Dodaten opis za 29" kolesa:

29" gorska kolesa imajo večji obseg koles kot 27.5" gorska kolesa. Prednost 29" koles pred MTB 27.5" kolesi je v tem, da 29" kolesa prihajajo zaradi večjih obsegov koles na oviro pod manjšim kotom. V praksi to pomeni, da se kolo drži bolj površine kot klasično MTB kolo in je hitrejše kot 27.5" gorsko kolo.

EKSTRA d.o.o.
TRGOVINA EUROBIKE 

E: eurobike@eurobike.si

T: +386 (0)2 745 01 33
    +386 (0)2 745 03 34

Preberite več...

Eurobike Trgovina
 

Facebook

Google Street View Virtualni sprehod po trgovini

 
 
© 2005 - 2024 Ekstra d.o.o. Vse pravice pridržane. E: eurobike@eurobike.si T: +386 2 745 01 33  in +386 2 745 03 34. Cene vsebujejo DDV. Podjetje je zavezanec za plačilo DDV.  Avtorji.